Peyronien tauti

Mikä aiheuttaa Peyronie-taudin ja miten sitä voidaan hoitaa?

Mikä on Peyronie-tauti?

Peyronie-tauti on sairaus, mikä tarkoittaa, että peniksen sisällä kehittyy arpikudos, joka aiheuttaa kivuliaita erektioita kaarevalla muodolla.

Kaarevat erektiot ovat yleisiä, ja jos olet mies, joka kokee tämän, se ei välttämättä tarkoita, että sinulla on Peyronien tauti. Peniksen muoto ja koko vaihtelevat ihmisestä toiseen.

Peyronien taudissa penis taipuu merkittävästi pystyssä ja on tuskallista. Tämän seuraukset ovat se, että sairastunut ei välttämättä pysty muodostamaan seksiä tai jos heillä saattaa olla erektiohäiriöitä (ongelmia erektion saavuttamisessa tai ylläpitämisessä). Tauti voi myös aiheuttaa ahdistusta ja stressiä sairastuneille.

Joskus Peyronie-tauti poistuu ilman hoitoa. Useimmat miehet kuitenkin huomaavat, että heidän tilansa joko pysyy vakaana tai pahenee. Jos peniksen käyrä pysäyttää sairastuneen sukupuolen tavanomaisesta, hoito saattaa olla tarpeen. Peyronien taudin syy ei ole tiedossa.

Mitkä ovat oireita?

Peyronien taudin oireita ovat:

  • peniksen käyristyminen pystyssä
  • kova pala tai paksuusalue (kutsutaan plakin) peniksen akselille
  • Peniksen kipu, kun se on pystyssä – kipu ei ole vakio eikä tuntuu normaalisti, kun penis on flaccid (pehmeä).
  • Peniksen kova plakki (ei yleensä ole enempää kuin yksi) tekee siitä vähemmän joustavan. Seksuaaliset vaikeudet voivat johtua siitä, että Peyronie-tautia sairastavat saattavat havaita, että peniksen arpeutuminen vaikeuttaa tai pysyy erektiossa.

Tautilla on tavallisesti kaksi vaihetta – akuutti (lyhytkestoinen) vaihe, joka kestää kolmesta kuuteen kuukauteen ja sitten krooninen (pidemmän aikavälin) vaihe, joka kestää jopa vuoden, jonka aikana tauti yleensä vakauttaa itsestään.

Mitkä ovat Peyronie-taudin syyt?

Vaikka Peyronien taudin syy ei ole täysin ymmärretty, uskotaan, että siihen voi liittyä useita tekijöitä.

Peyronie-taudin oletetaan johtuvan toistuvasta loukkaantumisesta tai peniksen traumasta, urheilusta, onnettomuudesta tai sukupuolen aikana tapahtuneesta vahingosta. Kun peniksen parantuu loukkaantumisesta, muodostuu arpikudos, joka muodostaa kovan tai sakeutetun alueen, joka voi puolestaan ​​aiheuttaa peniksen käyrän kehittymiselle.

Esiintyminen johtuu fysiologisista muutoksista, jotka tapahtuvat, kun ihminen seksuaalisesti herättää. Pienet verisuonten peniksen sivuilla olevat täyteläiset kudokset täyttyvät peniksellä virtaavalla verenkierroksella, elastinen kalvo ympäröi paksuista kudosta ja penis suorautuu ja tulee pystyssä. Peyronien taudin vaikutus merkitsee sitä, että peniksen kalvon vaikea arpi kudos on joustamatonta eikä voi venyttää, joten peniksen päätyy taipumaan ja aiheuttaa kipua kärsivälle.

Joissakin tapauksissa Peyronien tauti näyttää kehittyvän asteittain eikä trauman tai vamman seurauksena. Uskotaan, että Peyronie-tauti voisi mahdollisesti olla peritty, tai siihen voi liittyä tiettyjä terveydellisiä ehtoja ja tutkimusta on parhaillaan käynnissä.

Mitä hoitoja on olemassa?

Useimmissa tapauksissa Peyronien tauti ei vaadi kirurgista hoitoa. Hoito riippuu siitä, kuinka paljon kipua ja epämukavuutta olet kärsinyt ja miten Peyronie-tauti vaikuttaa seksuaaliseen elämään.

Koska Peyronien taudin tarkka syy ei ole tiedossa, käytettävissä on useita hoitoja.
Jos et vieläkään voi seksiä peniksesi kaarevuudesta huolimatta, lääkärisi voi neuvoa sinua olemaan hoitamatta. Joskus tilanne voi parantua itsestään, joten sinua voidaan kehottaa “odottamaan ja näkemään”.

Jos havaitset, että onnistunut seksuaalinen yhteys on vaikeaa peniksen mutkaisuuden vuoksi (yleensä yli 45 astetta tai jos se taipuu sivulle), lääkäri voi suositella sinulle, että sinulle annetaan Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) -hoito. Tämä hoito käsittelee Peyronie-taudin oireita, mutta ei hoitoa.

ESWT käyttää matalataajuisia ääniaaltoja tärinän aikaansaamiseksi, jota käytetään peniksen ulkopinnalle erityisellä laitteella. Peniksen arpikudoksen (plakki) paikannukseen käytetään ultrasuojainta, minkä jälkeen ESWT-laite tuottaa lyhyitä ääniä, joita kutsutaan “sonic pulseiksi” alueella. Miehet, jotka ovat saaneet hoitoa, sanovat, että se ei ole tuskallista ja tuntuu kuin elastinen nauha, joka liikuttaa peniksen ihoa. Hoito kestää noin 20 minuuttia.

Joitakin tutkimuksia on tehty siitä, kuinka hyvin ESWT toimii. Yksi osoitti, että puolet hoidon saaneista potilaista kokenut peniksen kaarevuuden heikkenemisen 30%. Muissa tutkimuksissa havaittiin, että hoito auttoi vähentämään Peyronien taudin aiheuttamaa peniksen kipua.

Kirurgiset tekniikat Peyronien taudin hoidossa ovat:

  • levitysmenettelyt (tunnetaan myös nimellä Nesbit-menettely) – tämä tarkoittaa lyhennystä peniksen taivutuksen vastakkaisella puolella, suoristaaksesi sen. Tämä tehdään asettamalla joitain silmukkaa ihon alle
  • arpikudoksen vastakkaisella puolella.
  • haavoittuneen alueen varttaminen.

Kuten kaikki leikkaukset, nämä tekniikat voivat aiheuttaa komplikaatioita. Yleisimpiä edellä mainittujen tekniikoiden haittavaikutuksia ovat erektiohäiriöt (ED), peniksen lyhentyminen tai herkkyyden muutokset.

Potilaita, joilla on Peyronie-tauti, jo kärsivät ED: stä, voidaan hoitaa peniksen implantilla. Nämä implantit suoristavat peniksen ja käsittelevät myös ED: ää.

Potilaita, jotka saavat Peyronie-taudin mahdollisen leikkaushoidon, on vältettävä seksiä kuuden viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Kirurgisten hoitojen lisäksi uusi lääke nimeltä Xiaflex on tehty kokeissa Peyronie-taudin hoitoon. Nykyään se on hyväksytty Yhdysvalloissa Peyronie-taudin hoitoon, vaikka se on tällä hetkellä Yhdistyneen kuningaskunnan luvanvaraista.